På denne siden skal vi se litt på de ulike solcellepanelene som tilbys, hva fordelene og bakdelene ved dem er. For det er klart at det finnes ulikheter, spesielt når det kommer til pris kontra kvalitet og det skal vi se litt på her. Man må huske på å vurdere det opp mot sitt eget behov, om man er ute etter råd. Fordi dette blir mer generelle beskrivelser, og behovet kan jo gjøre at visse premisser forandres.

Den vi skal se på her er hovedsakelig krystalline silisium, og det er fordi det er et svært populært material og i USA så er over 90 prosent av all produksjon gjort med dette materialet. Det som er fordelaktig med dette er et at silisium er svært rent og i “linje”. Dette betyr at overgangen til energi fra sollys er bedre og mer effektiv enn andre materialer. Denne effektiviteten er jo naturligvis svært viktig, men det gjør det også til en dyrere prosess. Så dette er noe som du selv må se på hvor viktig det er for deg.

Mer detaljert kalles disse monokrystallinske solceller, og de er vanligvis svarte eller grå i fargen. De har en levetid på rundt 50 år, men man kan også forvente at solcellene holder lenger. Man må bytte ut nettinverteren tidligere, da man ikke kan regne med at de holder like lenge.

Monokrystallinske solceller blir plassert på et metallgitter som fungerer som kontaktnett, og de blir som oftest montert på en hvit bakgrunn for å holde temperaturen så lav som mulig. Dette blir gjort for å få den høyeste effekten.

Den andre vi skal se på er amorfe eller tynnfilm solceller. Du kan ha sett dette for eksempel på kalkulatorer. Det som er med disse er at de kan lages i så tynn film som gjør at lyset kan skinne igjennom og man kan oppnå effekt gjennom dette. Prisen er lavere, samtidig som også at effekten er lavere enn både monokrystallinske og multikrystallinske solceller. Med en levetid på 25 år, har man i grunn lang tid på seg før man er nødt å bytte de ut. Forholdene i Norge, hvor vi ikke har like mange soltimer, så har tynnfilm vist seg å være det beste alternativet.

Den fungerer bedre i gråvær, og det er jo egentlig ganske viktig, siden vi ikke har så mye sollys her. Så for å maksimerer effekten ut i fra været, så er kanskje dette det beste alternativet. Spesielt om du har et stramt budsjett. Men som sagt, dette er noe hver og en må vurdere selv.

Ønsker du det litt dyrere solcellepanel med mer avansert teknologi så kan du også skaffe deg dette, men om målet er å tjene penger på produksjon av strøm, så har du også det valget klart fremfor deg. Det avhenger helt av hva du ønsker selv å gjøre. Det er mange som starter sine egne små kraftverk, både med solenergi og vannkraft i Norge, så ønsker man å se på disse mulighetene finnes det helt klart lysende muligheter også for dem.